Ga direct naar het artikel
8 november 2018

Jos Prickaerts fiets door

"Naar de stad gaan met de auto, vind ik zonde van het geld"

Woont in Amby. Werkt in het centrum van Maastricht. Reist naar het werk met: fiets.

“Waarom ik fiets? Ik heb geen zin om anders te reizen! Ik ben een buitenmens en ik vind het fietsen heerlijk. ’s Ochtend een frisse neus halen en ’s avonds mijn hoofd leegmaken. Er is voor mij geen verschil tussen fietsen in de zomer en fietsen in de winter. Ik heb ook geen hekel aan regen. Ik heb een regenpak dat ik aan doe als het hard regent. Sneeuw en gladheid vind ik ook geen probleem. Ik ben wel een keer hard gevallen op mijn heup, maar ik ben altijd blijven fietsen.” 

Compensatie

“Ik heb een hekel aan de auto. Naar de stad gaan met de auto, vind ik zonde van het geld. Parkeren is hartstikke duur, dat telt zeker mee in de overweging om met de fiets te gaan. Maar zelfs als ik geen parkeerkosten zou hoeven te betalen, kies ik alsnog voor de fiets. Mijn vrouw doet bijna alles met de auto, dat moet ik dan toch een beetje compenseren op de fiets.”

Fietsen houdt mij gezond

“Ik vind het belangrijk om te fietsen, omdat het mij gezond houdt. Ik werk al 41 jaar bij de gemeente Maastricht en de afgelopen 25 jaar ben ik maar drie keer ziek geweest. Een keer heb ik een flinke griep gehad en heb ik een week thuisgezeten. Op de fiets bouw je weerstand op én kun je de stress van een dag werken van je afgooien. Wie wil dat nou niet?”

Geniet van de buitenlucht

“Mijn oproep aan anderen is: geniet van de buitenlucht! Op de fiets zie je veel meer van je omgeving dan in de auto. Kijk om je heen, geniet van je omgeving en van de vrijheid! Op de fiets ben je veel vrijer om te gaan en te staan waar je wil. Dus wie fietst er met mij mee?”