Ga direct naar het artikel
6 december 2018

Han Halters fietst door

"Ook voor een bezoekje aan onze studerende dochter in Maastricht pakken we de fiets"

Woont in Geleen. Werkt in Sittard bij Pergamijn. Reist naar het werk met: meerdere fietsen; een racefiets, een mountainbike voor het echte werk, een stadsfiets voor in de stad en een e-bike waar ik gemakkelijk 32 kilometer per uur mee haal.

De keren dat Han Halters uit Geleen niet naar het werk fietste zijn op een hand te tellen. “Ik heb eigenlijk altijd gefietst. Fietsvakanties met mijn man en kinderen, de boodschappen, naar het werk en ja zelfs voor een bezoekje aan onze studerende dochter in Maastricht pakken we liever de fiets dan de auto. Het is een prima route om te fietsen, zeker nu de fietsbrug bij het vliegveld in Beek klaar is. En eenmaal in Maastricht hebben we geen problemen met parkeren!” 

Liever de fiets dan de auto

“Ik heb ook niet één fiets, maar meerdere fietsen. Een racefiets, een mountainbike voor het echte werk, een stadsfiets voor in de stad en een e-bike waar ik gemakkelijk 32 kilometer per uur mee haal. Ik vind het heerlijk om te fietsen. Ik laat de auto zoveel mogelijk staan, ook al is dat een elektrische auto. Ik fiets om in beweging te zijn, om te genieten van de natuur en het geeft me rust, even lekker niks aan mijn hoofd. Met je fiets naar het werk gaan, is ook milieubewust en dat vind ik erg belangrijk. Als we allemaal wat vaker de fiets pakken, dragen we ons eigen steentje bij aan het verbeteren van het milieu” 

Doorsnee fietser

“Afhankelijk van hoe mijn conditie en het weer is, bepaal ik welke fiets ik neem naar mijn werk in Sittard. Momenteel neem ik meestal mijn elektrische fiets. Zo blijf ik toch in beweging. Van een fanatieke sportfietser ben ik nu een gewone woon-werk en recreatie- fietser geworden.”

Goede fietshouding

Han liep ooit een blessure op door te lang te blijven doorfietsen tijdens een fietstocht. “Een goede fietshouding is van wezenlijk belang om goed te kunnen fietsen. Een nieuwe fiets moet goed passen, zoals het zadel. Laat je bij een fietshandelaar adviseren welke fiets het beste bij jou past. Anders ga je op de langere afstanden zeker last krijgen van bijvoorbeeld je armen. Je moet echt ontspannen kunnen zitten op je fiets. Dan past hij helemaal bij jou.” 

Genieten van de natuur

“Op weg naar mijn werk, kies ik altijd voor de mooiste route die loopt langs de Geleenbeek. Ik wil zo min mogelijk auto’s tegenkomen onderweg, want die staan ‘s morgens vaak in de file. Bovendien wil zoveel mogelijk kunnen genieten van de natuur om me heen. In de winter bij extreem weer pas ik mijn route aan. Ik fiets dan over de fietspaden waarvan ik weet dat er gestrooid is. Over het algemeen zijn dat de fietspaden langs de doorlopende, grote wegen.”