Ga direct naar het artikel
3 december 2018

Chris Lemmens fietst door

"Al fietsend genieten van de leeuweriken"

Woont in Klimmen. Werkt in Heerlen bij Trilandis. Reist naar het werk met: gewone fiets.

Chris Lemmens woont in Klimmen en doet mee aan de winterfietscampagne. Twee of drie per dagen per week fietst hij naar zijn werk op Trilandis in Heerlen. Ook in de winter. Op de terugweg maakt hij het liefst nog een omweg, zodat de kilometerteller soms op 55 kilometer staat. “De beslommeringen van mijn werkdag zijn dan verdwenen als sneeuw voor de zon.” 

Eigenlijk is hij wel verslaafd aan sport, bekent Chris. “Van jongs af aan heb ik gevoetbald, daarna ben ik begonnen met fietsen en hardlopen om de conditie op peil te houden. Naarmate ik ouder werd,  liep ik met het hardlopen steeds tegen blessures aan. Daarom fiets ik nu nog alleen. Het fietsen naar mijn werk vind ik een efficiënte manier om trainingskilometers te maken.”

’s Morgens rijdt Chris de circa vijftien kilometer rechttoe rechtaan, waarbij hij kan kiezen uit een stuk of vier verschillende routes. “Ik kan douchen op het werk en begin dus heerlijk fris aan de dag. 

’s Avonds mag de route gerust een stuk langer duren. Dan vind ik het leuk om nieuwe weggetjes te zoeken en loopt de afstand op tot 35 à 55 kilometer.”

Vanwege het grote aantal kilometers fietst Chris niet elke dag, maar wel het hele jaar door. “In het verleden ging ik in de winter met de auto naar het werk. Dat compenseerde ik door in mijn vrije tijd te hardlopen. Nu fiets ik ook in de winter. Dat gaat prima: het aantal dagen met zulk slecht weer dat ik niet met de fiets kan gaan, valt best mee.”

De Klimmenaar is ervan overtuigd dat hij zijn goede gezondheid mede te danken heeft aan het fietsen. Maar dat is niet de enige reden om de auto te laten staan. “Onderweg geniet ik van de natuur. De zonsopkomsten en -ondergangen zijn in het voor- en najaar vaak fantastisch mooi. En als ik ’s morgens onderweg de leeuweriken hoor fluiten, dan moet er veel gebeuren wil mijn dag verkeerd aflopen. Daarnaast vind ik duurzaamheid belangrijk. Door te fietsen verminder ik mijn autokilometers.”