Concerten André Rieu op het Vrijthof

Op woensdag 4 tot en met zondag 8 juli, op donderdag 12 tot en met zondag 15 juli 2018 en op donderdag 19 tot en met zondag 22 juli 2018 staat het Vrijthof weer in het teken van de zomerconcerten van André Rieu en zijn Johan Strauss Orkest. Net zoals vorige jaren is het hele plein bestempeld tot evenemententerrein. We informeren je over de bereikbaarheid. 

Met de auto

Kom je met de auto? Vertrek dan op tijd. In Maastricht is er veel veranderd aan de wegen. Zet daarom het navigatiesysteem uit en let goed op de borden. Tip: op de Slimme Kaart vind je de actuele verkeerssituatie, drukte op de weg en beschikbaarheid van parkeerplekken. 

Opgelet: verkeershinder weekend 6-9 juli en 13-16 juli

In de eerste twee weekenden van juli zijn er wegwerkzaamheden in Maastricht, met hinder voor autoverkeer tussen de snelwegen (A2/A79) en het stadscentrum. Reken op extra reistijd van circa 10 minuten en mogelijk langer door drukte op de omleidingsroutes en naar de parkeerplaatsen. Volg de (gele) borden. Langs de A2 en A79 wijzen tekstkarren je de weg.  

Advies voor concertgangers op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 juli: vertrek ruim op tijd, zodat je niet te laat komt. In dit weekend is een belangrijke toegangsweg (Viaductweg) richting centrum afgesloten vanaf 20.30 uur. Het centrum is bereikbaar via een omleiding (John F. Kennedysingel, volg N2/Maastricht-Centrum Zuid), maar je bent langer onderweg.

 • Kom je vanuit het noorden (Eindhoven/Heerlen): volg de N2 naar Maastricht- Centrum Zuid. Aan het eind van de tunnel neem je afrit 54
 • Kom je vanuit het zuiden: neem afrit 54 naar Maastricht-Centrum Zuid. Je maakt géén gebruik van de tunnel.

Advies voor concertgangers op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 juli: er is hinder voor verkeer vanuit het centrum richting A2/A79, dus als je de stad verlaat. Dit komt door de afsluiting van de Viaductweg tussen stad en snelweg. Voor de terugweg naar de A2/A79 word je via de John F. Kennedysingel geleid. Houd rekening met drukte en vertraging op deze route. Op de heenweg kun je wel gewoon via de Viaductweg/Noorderbrug naar het centrum rijden. 

Meer weten? Kijk op www.maastrichtbereikbaar.nl/viaductweg.

kaart_afsluiting_viaductweg_01.jpg

Parkeren

Maastricht heeft ruim 7.000 parkeerplaatsen. Als je de stad binnenrijdt, ziet je op borden waar nog parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Parkeer slim en houd rekening met:

 1. Vanaf de P+W-terreinen ben je in maximaal 10 minuten lopen in het centrum. Je parkeert er voor € 6,- of € 9,- per dag.
 2. Parkeren in Centrum West (Vrijthof, Markt, O.L. Vrouweplein) is duurder dan in Centrum Oost (Wyck-Ceramique).
 3. De Vrijthofgarage is tot 16.30 uur gewoon bereikbaar. Daarna is de garage alleen bereikbaar via Kommel, Oude Tweebergenpoort, Sint Servaasklooster en Vagevuur. Wegrijden kan in de richting van Henric van Veldekeplein - Bouillonstraat.
 4. Op sommige locaties kun je voorafgaand aan je bezoek een parkeerplaats reserveren. Je bent dan verzekerd van een parkeerplaats en ontkomt dan tegelijkertijd aan een wachtrij voor de betaalautomaat voordat je kunt uitrijden.
 5. P+R Maastricht Noord en P+R Maastricht Zuid liggen aan de randen van de stad. Let op: parkeren is hier mogelijk, maar na afloop van het concert rijden er geen bussen of treinen meer naar deze parkeerterreinen. 

Meer weten over parkeerplaatsen? Bekijk de uitgebreide informatie over parkeren Maastricht.  

Met de fiets

Kom je met de fiets? Dan kun je jouw fiets stallen in de fietsrekken of fietsenstallingen in onze stad.

 • Er zijn gratis bewaakte/overdekte fietsenstallingen op de Markt, de Kesselskade en de ondergrondse stalling bij het Station.
  • De fietsenstalling Kesselskade is langer geopend tot 2.30 uur op de dagen van de concerten van André Rieu, alleen op woensdag 4 juli sluit de stalling al om 0.00 uur. 
  • De stalling Markt is op vrijdag en zaterdag geopend tot 21.30 uur en zondag tot 19.00 uur (reguliere openingstijden).
  • De ondergrondse stalling is geopenend tot een kwartier na de laatste trein. 
 • Tijdens de concerten staat er een evenementenstalling  op het Keizer Karelplein van vrijdagochtend tot maandagochtend. Fietsen moeten voor het verwijderen van de stalling worden opgehaald. 

Fietsen verwijderen

De gemeente verwijdert alle (brom)fietsen die tijdens de concertdagen na 16.00 uur op het Vrijthof staan. De gemeente slaat de verwijderde (brom)fietsen op bij het Fietsdepot, Gerardusweg 39. Hier kun je op maandag van 13.00 tot 17.00 uur jouw fiets ophalen.

Openbaar vervoer

Maastricht heeft 3 treinstations: Maastricht, Maastricht Noord en Maastricht Randwyck. Met de trein is de stad goed bereikbaar vanuit Nederland, Duitsland en België. Ook binnen de Euregio reis je gemakkelijk met de bus van en naar Maastricht. 

Let op: de concerten eindigen naar verwachting rond 00.00 / 00.30 uur ’s nachts. Houd er rekening mee dat er geen OV meer is na afloop van het concert. Er worden geen speciale pendelbussen ingezet. Kijk voor meer informatie over de dienstregeling van jouw trein of bus op de website van de vervoerder of www.9292ov.nl.

De stadsbus

De bushaltes Vrijthof en Tongersestraat vervallen tijdens de concertdagen vanaf 13.00 uur. De bus rijdt vanaf dat tijdstip via de Markt over de singels. Tot 13.00 uur is sprake van regulier busverkeer over het Vrijthof.

Touringbussen

De Markt is ingericht als parkeerplaats voor de touringbussen. Chauffeurs kunnen hier hun passagiers laten uitstappen en na afloop weer laten opstappen.

Let op: door de afsluitingen van de Viaductweg (verbinding tussen A2 en centrum aan de noordkant van de stad) gelden in de weekenden van 6-9 en 13-16 juli aangepaste rijroutes voor bussen tussen de snelweg en het stadscentrum.

Van vrijdagavond 6 juli (20.30 uur) tot maandagochtend 9 juli (08.00 uur):

 • Heenweg: Viaductweg dicht richting stadscentrum. Alle bussen vanaf de A2 richting Markt worden via de John F. Kennedysingel en Maasboulevard geleid. Volg Maastricht-Centrum Zuid op de borden. Of bekijk het omleidingskaartje hieronder. 
 • Terugweg: bussen kunnen gebruik maken van de reguliere routes (Viaductweg/Noorderbrug of John F. Kennedysingel/Kennedybrug) om terug te gaan naar de A2.

Van vrijdagavond 13 juli (20.00 uur) tot maandagochtend 9 juli (08.00 uur):

 • Heenweg: bussen kunnen gebruik maken van de reguliere routes (Viaductweg/Noorderbrug of John F. Kennedysingel/Kennedybrug).
 • Terugweg: Viaductweg dicht richting snelweg. Alle bussen vanaf de Markt richting A2 worden via de Maasboulevard en John F. Kennedysingel geleid.

 

route_touringbussen_afsluiting_viaductweg_01.jpg

Taxi's

De Markt is ingericht voor taxi’s. Na afloop van het concert worden taxi's rond 2.00 uur alleen toegelaten tot de theaterzijde van het Vrijthof.

Verkeersmaatregelen rondom het Vrijthof

 • Tijdens de concerten is vanaf 16.30 het Vrijthof (behalve in- en uitgang Vrijthof garaga via Vagevuur) afgesloten voor alle verkeer.
 • Ook de omliggende straten zijn vanaf 16.30 uur afgesloten voor alle verkeer (behalve voetgangers). Het Vrijthof is van 16.30 uur tot 2.00 uur volledig afgesloten.
 • Tussen 16.30 en 0.30 uur mogen alleen voetgangers met een plaatsbewijs, een toegangspasje of een bandje op het plein.

Waar staan de afzettingen?

 • Post 1: Hoek Hondstraat - Witmakerstraat/Cortenstraat
 • Post 2: Hoek St. Jacobsstraat – Papenstraat
 • Post 3: Hoek Henric van Veldekeplein – St. Servaasklooster (alleen verkeersregelaar)
 • Post 4: Hoek St. Servaasklooster - Keizerkarelplein
 • Post 5: Hoek Statenstraat – Grote Gracht
 • Post 6: Hoek Helmstraat – Grote Gracht

Bij de afzettingen staan verkeersregelaars om alles in goede banen te leiden. De route Witmakersstraat, Kapoenstraat, richting St. Jacobstraat, Papenstraat, Bouillonstraat of richting Lenculenstraat blijft open voor bestemmingsverkeer.

Overige wegafsluitingen in het centrum

Tijdens de concerten zijn de volgende straten vanaf 16.30 uur afgesloten voor verkeer:

 • Platielstraat - doorgang naar het Vrijthof
 • Leliestraat - doorgang Platielstraat/Grote Straat
 • Hondstraat op de hoek Witmakersstraat/Cortenstraat
 • Bredestraat op de hoek Sint Jacobstraat
 • Keizer Karelplein, op de hoek Oude Tweebergenpoort - Sint Servaasklooster (rijrichting Vrijthof)
 • Statenstraat, voorbij de achteringang theater (parkeergarage en achteringang post blijft bereikbaar)
 • Helmstraat, op de hoek Grote Gracht
 • De Calvariestraat, Kommel, Statenstraat, Helmstraat en Bredestraat moeten tussen 17.00 en 2.00 uur vrij blijven als noodroutes voor de hulpdiensten en politie. Geparkeerde auto’s worden dus verwijderd. 

Meer informatie 

Heb je vragen over de bereikbaarheid? Neem contact op met de klantenservice van Maastricht Bereikbaar via +31 (0)43 799 94 09 of mail  naar klantenservice@maastrichtbereikbaar.nl. Kijk voor meer informatie over de concerten op www.andrerieu.nl of de website van Maastricht Marketing. Maastricht Marketing heeft een aantal veelgestelde vragen en antwoorden op een rijtje gezet. 

Altijd actuele reisinformatie

Bekijk onze slimme kaart voor de drukte op de weg, wegwerkzaamheden en parkeerinformatie.

Geen parkeerproblemen met de fiets

Bekijk hier alle fietsstallingen in één oogopslag.