Elektrisch rijden, waarom?

Wil jij bijdragen aan de klimaatdoelstelling? En overweeg je de overstap naar elektrisch rijden? Uit onderzoek blijkt dat ruim 1/3 van alle Nederlandse reizigers overweegt om over te stappen op een elektrische auto. Om allerlei redenen, bijvoorbeeld omdat het goed voor het milieu is, voordelig in gebruik en omdat je met een elektrische auto klaar bent voor de toekomst! Voor sommige mensen staan echter nog een aantal redenen de overstap in de weg. Goede informatievoorziening kan helpen om deze drempels te overwinnen. Daarom geven we graag meer informatie over de aanschafprijs, de afstand die gereden kan worden, de beschikbaarheid van laadinfrastructuur en een overzicht van geschikte modellen.

De ontwikkelingen gaan immers snel: steeds meer van die drempels worden weggenomen. Dat komt ook omdat de overheid zet er sterk op in om elektrisch rijden voor iedereen mogelijk te maken. Bovendien zijn elektrische auto’s een comfortabel, schoon en zuinig alternatief voor de huidige brandstof auto. De elektrische auto stoot minder CO2 uit (met duurzaam opgewekte stroom zelfs helemaal géén).

Beschikbaarheid elektrische auto’s 

Het aanbod van elektrische auto’s wordt steeds groter. De komende jaren zullen er steeds meer nieuwe elektrische auto's worden geïntroduceerd. De ANWB heeft een overzicht gemaakt van welke elektrische auto's er nu in Nederland te koop zijn. Er zijn op dit moment bijna 18 modellen op de markt met een prijs tot maximaal € 50.000.

Hoe ver kan je rijden met een elektrische auto? 

Niemand wil met een lege tank langs de weg komen te staan. Bij elektrische auto’s is dat voor veel mensen net nog iets spannender. Want hoe ver kun je op een acculading rijden? Het is toch even wennen. Maar wees gerust: deze ongerustheid verdwijnt bij nagenoeg alle elektrisch rijders al na enkele ritten.

Tegelijkertijd wordt de actieradius – de afstand die een elektrische auto met een volle accu kan afleggen – steeds groter, gemiddeld is deze al 264 km. Het werkelijke verbruik van een auto hangt logischerwijs natuurlijk ook sterk af van de omstandigheden. Het belangrijkst daarin is het rijgedrag, maar ook het weer speelt hierin een rol. Dat is bij elektrische auto’s niet anders dan bij een ‘gewone’ auto.

Edward Bongers over elektrisch rijden

'Ik reis met een elektrische auto door Limburg en parkeer deze het liefst bij het laadpunt op P+R Maastricht Noord. Vervolgens reis ik verder de stad in met de OV-fiets of nextbike'.