Ga direct naar het artikel

Veilig rondje stad.

Zo doe je dat!

Update 28 mei 2020

Veilig rondje stad. Zo doe je dat!

Wanneer mensen in groepen bijeenkomen kan het coronavirus zich snel verspreiden. Daarom heeft de gemeente Maastricht voor de binnenstad extra maatregelen getroffen voor voetgangers en fietsers om te voorkomen dat er onverantwoorde situaties ontstaan. 

Vier Regels Binnenstad

Is het druk? Kom op een later tijdstip terug.

TIP: Bezoek behalve de binnenstad ook eens het Sphinxkwartier, Jekerkwartier, Wyck of Groene Loper.

Nieuw: aanpassingen bij Vrijthof voor bussen, voetgangers en fietsers

Voetgangers kunnen voortaan gebruik maken van Vrijthof-Oost aan de terraszijde tussen Grote Staat en Bredestraat. De straat aan de kant van de terrassen is afgesloten voor bussen én fietsers. Auto’s mochten hier al niet meer komen. Voor de fietsers is een nieuwe route gemaakt over het Vrijthof. Let ter plekke goed op de bewegwijzering. Het Vrijthof wordt verder ingericht voor terrassen.

Bussen van Arriva rijden tijdelijk tot eind augustus een andere route. De volgende haltes vervallen: Markt richting Vrijthof, Vrijthof, Bouillionstraat, Tongersestraat, St. Pieterstraat en Hondstraat. Tijdelijke vervangende haltes zijn: Boschstraat/Maagdendries (lijn 3, 4, 9 en 48), Mosae Forum (lijn 3, 4 en 9) en Helmstraat (lijn 9).

Voor voetgangers

 • Let op de info- en verkeersborden.
 • Volg de looplijnen en engelen die op straat zijn aangebracht.
 • Gebruik de wachtvakken voor winkels als het binnen te druk is.
 • Nieuw: Dynamische tweerichtingsstraten
  Het is niet de hele dag aaneengesloten druk in de nieuwe eenrichtingsstraten voor voetgangers. Dat is de conclusie op basis van de eerste ervaringen en bevindingen tijdens het afgelopen Hemelvaartsweekend. De straten Wolfstraat, Muntstraat, Nieuwstraat en Spilstraat kunnen daarom zogenoemde ‘dynamische tweerichtingsstraten’ worden. Te druk? Dan worden deze straten aan een kant weer afgesloten. Let dus goed op de borden en de instructies van de hospitality guides! De gemeente houdt de drukte in het centrum in de gaten. Dit gebeurt op basis van eigen waarnemingen en die van politie, handhaving, hospitality guides en het telsysteem.
 • De Platielstraat, Achter het Vleeshuis en de Koestraat blijven een eenrichtingsstraat!
 • In Wyck zijn in de Stationsstraat en Wycker Brugstraat parkeerstroken opgeheven om voetgangers ruimte te geven.

Nieuw: markt en
openingstijden winkels met Pinksteren

 • Grote vrijdagmarkt verdeeld over Markt en Vrijthof
  Vanaf vrijdag 29 mei zijn er twee markten. Eentje zoals altijd op de Markt, eentje op het Vrijthof. De grote vrijdagmarkt is verdeeld over de twee pleinen om te kunnen voldoen aan de 1,5 meter-maatregelen. Op beide pleinen staan food en non-food kramen. Gedragsregels: houd afstand, vermijd drukte, ter plekke eten en drinken is verboden.
 • Zaterdag 30 mei zijn de winkels in de binnenstad open. De openingstijden verschillen. Check de website van je favoriete winkel. In het weekend is het tussen 14.00 en 16.00 uur waarschijnlijk druk, vooral in de hoofdstraten van de binnenstad. Mijd drukte en kom op een ander tijdstip.
 • Zondag Eerste Pinksterdag: zondag 31 mei 2020, winkels gesloten.
 • Maandag Tweede Pinksterdag kan weer gewinkeld worden vanaf 12.00 uur, ook de horecazaken en terrassen mogen vanaf dan weer open. Lees de gedragsregels voor een veilig bezoek aan het terras op de website van de Veiligheidsregio (scroll naar de alinea horeca - vanaf 12.00 uur)

Nieuw: Toiletgebruik

 • Vrijthof (incl. invalidentoilet)
  De gemeente heeft op het Vrijthof een bewaakte toiletwagen laten plaatsen. Dit openbaar toilet is toegankelijk op:
  maandag en zondag van 12.00 – 19.00 uur
  dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 19.00 uur.
 • Gemeentelijk hoofdkantoor Mosae Forum
  Van maandag t/m vrijdag kunnen bezoekers van 8.30 tot 16.30 uur gebruik maken van de openbare toiletten in het gemeentelijk hoofdkantoor Mosae Forum 10 via de hoofdingang (kopse kant).
 • Centraal station dagelijks open van 7.00 – 21.00 uur
 • Horecagelegenheden vanaf  maandag 1 juni wanneer men te gast is.

Voor fietsers

 • Voetgangers moeten veilig gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte. Stal fietsen niet los in de straten van de binnenstad! Maak gebruik van de fietsrekken. 
 • Nieuw: Extra fietsrekken bij Mosae Forum en op Vrijthof. Bij Mosae Forum staat de verplaatsbare evenementenfietsenstalling weer klaar. En op het Vrijthof zijn extra fietsrekken geplaatst. Deze staan aan de overkant van bij het Museum aan het Vrijthof/Spaans Gouvernement en tegenover Grand Café de Perroen.
 • Nieuw: vanaf 1 juni is de fietsenstalling aan de Markt weer open. Houd rekening met mogelijk langere wachttijden. Houd je aan de 1,5 meter-richtlijnen. De stalling is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 18.30 uur. Op zon- en feestdagen van 11.00 tot 20.00 uur. Op koopavonden is de stalling gesloten.
 • Op de Oeverwal (Cörversplein) en Hoeg Brögk mag niet meer gefietst worden. Neem je fiets daar aan de hand en ga te voet verder. Deze regel geldt 24 uur per dag. (Zie plattegrond)
 • Parkeer je fiets in de stalling van Q-park aan het Vrijthof.
 • Parkeer je fiets in de ondergrondse stalling bij het station. Deze is de eerste 24 uur gratis, daarna betaal je € 1,25 per dag.  
 • De fietsenstalling aan de Kesselskade blijft nog gesloten. 
 • Vanaf 25 mei is de Fiets & Service winkel aan het station weer open.
FB Kaart Voetgangers

De gemeente Maastricht laat weten dat de gedragsregels voor voetgangers en fietsers ingaan op 21 mei en in ieder geval duren tot 1 september 2020.

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief