Ga direct naar het artikel
Let op
30 nov - 30 dec: reis slim en veilig naar Maastricht in december

Veilig rondje stad.

Zo doe je dat!

3 juni 2020 - 31 januari 2021 Zet in mijn agenda

Veilig rondje stad. Zo doe je dat!

Wanneer mensen in groepen bijeenkomen kan het coronavirus zich snel verspreiden. Daarom heeft ook de gemeente Maastricht voor de binnenstad extra maatregelen getroffen om te voorkomen dat er onverantwoorde situaties ontstaan. De afgelopen zomermaanden waren druk. Vandaar de tips gericht op spreiding van bezoekersstromen om veilig gebruik te kunnen maken van de beschikbare ruimte. Sinds 13 oktober zijn een aantal gedragsregels opnieuw aangescherpt.

Houd rekening met de eigen landelijke richtlijnen over grensreizen

Woon je in Duitsland of België, houdt dan rekening met de richtlijnen van de eigen landelijke overheden over grensreizen tijdens corona.

Afspraken #VeiligRondjeMaastricht

❌  Vermijd drukte
↔️  Houd afstand
🚶‍♂️  Houd rechts
🔲  Gebruik de wachtvakken voor winkels

Let op:

😷 Voor publieke binnenruimtes geldt nog steeds het dringende advies om een mondkapje op te zetten. Winkeliers mogen klanten zonder mondkapje weren.

🛏 Hotels zijn open, maar mogen alleen aan hun gasten eten serveren. Cafés en restaurants zijn gesloten.

🚶Besluit je om naar Maastricht te gaan? Houd rekening met een #VeiligRondjeStad en geef elkaar de ruimte.
🕖 Op vrijdag en zaterdag mogen de winkels open zijn tot 19.00 uur. Check de actuele openingstijden op de website van je favoriete winkel.

Ga snel naar: 

Bezoektips #VeiligRondjeMaastricht

Soms is het druk in de bekende hoofdstraten. Kies dan eens voor een andere straat of stadsdeel. Ook in Wyck, het Bassin, Plein 1992, Stokstraatkwartier, Sphinxkwartier en Jekerkwartier zijn leuke, authentieke winkels te ontdekken. Zo help je mee aan spreiding van de bezoekersstromen voor een veilig gebruik van de beschikbare ruimte.

LR Zlbokt075

Met de auto?

Op drukke dagen zijn de parkeergarages in het centrum vaak snel vol. Met onderstaande tips voorkom je dat je langer in het centrum moet rondrijden op zoek naar een parkeerplek:

 • Kom je vanaf de A2 of A79? Kies voor gratis parkeren op P+R Maastricht Noord. Rij verder met buslijn 10 voor € 2,15 dagretour p.p. naar hartje stad of buslijn 30 naar het station/Wyck. Een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,40.
 • Kies voor betaald parkeren op een P+W-terrein (Frontenpark, Bonnefanten en Stadspark) aan de rand van de stad is goedkoper dan in het centrum. Je wandelt binnen 15 minuten naar het Vrijthof of de Markt.
 • Kom je vanuit België (Lanaken/Maasmechelen) maak dan gebruik van de Belvédèrelaan en parkeer dan aan de rand van de stad bij P+W Frontenpark en Sphinx. 
 • Kom je vanuit het zuiden (Eijsden/Luik) of oosten (Cadier en Keer) parkeer dan aan de rand van de stad bij P+W Bonnefanten met vast tarief van € 10 op zaterdag en zondag. Minder druk zijn veelal de Griend, Plein 1992 of de Colonel.

Check de Slimme Kaart voor de verschillende mogelijkheden om naar de binnenstad van Maastricht te reizen.                                                                                                                                                                                                            

Aanpassingen bij Vrijthof voor bussen

Bussen van Arriva rijden een andere route t/m 31 januari 2021. De volgende haltes vervallen: Markt richting Vrijthof, Vrijthof, Bouillionstraat, Tongersestraat, St. Pieterstraat en Hondstraat. Hiervoor in de plaats kun je op- of uitstappen bij een vervangende halte in de buurt. We zetten de vervallen en tijdelijke haltes voor je op een rijtje:

 • Markt – richting het Vrijthof (alternatief: halte Mosae Forum of Boschstraat/Maagdendries)
 • Vrijthof (alternatief: halte Mosae Forum of Boschstraat/Maagdendries)
 • Bouillonstraat (alternatief: halte Cannerplein)
 • Tongersestraat (alternatief: halte Cannerplein)
 • Hondstraat (alternatief: halte Sint Pieterskade)
 • Sint Pieterstraat (alternatief: halte Sint Pieterskade)

Te voet?

 • Let op de info- en verkeersborden.
 • Volg de looplijnen die op straat zijn aangebracht.
 • Gebruik de wachtvakken voor winkels als het binnen te druk is.

Markt, horeca en openingstijden winkels

 • De woensdag- en vrijdagmarkten in Maastricht gaan door.
  De Maastrichtse vrijdagmarkt vindt vanaf vrijdag 6 november weer volledig plaats op de Markt, Vismarkt en Hoenderstraat. Hiermee komt een einde aan de splitsing van de markt over twee pleinen: Markt en ’t Vrijthof. De markt is opnieuw, geheel coronaproof ingedeeld. Zo zijn de looppaden verbreed en bestaat de mogelijkheid om tot eenrichtingsverkeer over te gaan. Ook hebben marktondernemers kraamruimte ingeleverd om een hereniging van alle ondernemers op het plein mogelijk te maken. De openingstijden van de weekmarkt gaan terug naar de oorspronkelijke tijden van 9.00 tot 15.00 uur, zodat bezoekers van de markt zoveel als mogelijk kunnen worden gespreid. De indeling is tijdelijk, zolang de coronamaatregelen gelden. De woensdagmarkt behoudt dezelfde opzet. 
 • De horeca is vanaf 14 oktober 2020 gesloten. Locaties met een gecombineerde functie (zoals bioscopen of theaters) sluiten het deel met horecafunctie. Afhalen en bezorgen bij restaurants en cafés blijft mogelijk.
 • Op vrijdag en zaterdag mogen een aantal winkels open zijn tot 19.00 uur. Check de actuele openingstijden op de website van je favoriete winkel. De koopavond op donderdag is tijdelijk afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
 • Alcoholverbod na 20:00 uur. Dit geldt voor verkoop, bezorgen en nuttigen in de openbare ruimte.

Openbare toiletten

Sinds 14 oktober zijn de horecazaken opnieuw gesloten. Dat betekent helaas ook dat de mogelijkheden om van een toilet gebruik te maken beperkter zijn. Je kunt terecht op de volgende plekken:

 • Centraal station: elke dag van 7.00 – 21.00 uur
 • Q-park Vrijthof:
  Maandag: 12:00 - 19:00 uur
  Dinsdag t/m donderdag : 10:00 - 19:00 uur
  Vrijdag: 07:00 - 19:00 uur
  Zaterdag:10:00 - 18:00 uur
  Zondag:12:00 - 18:00 uur 
 • Extra toiletunit Mosae Forum:
  Op het plein aan de maaskant bij Mosae Forum, voor het stadskantoor. Het toiletgebruik kost 50 cent en wordt continue schoongehouden.
  Maandag: 12:00 - 19:00 uur
  Dinsdag t/m donderdag : 10:00 - 19:00 uur
  Vrijdag: 07:00 - 19:00 uur
  Zaterdag:10:00 - 18:00 uur
  Zondag:12:00 - 18:00 uur
 • Invalidetoilet in stadskantoor Mosae Forum:
  Maandag t/m woensdag: 8.30 - 16.30 uur
  Donderdag van 13.30 - 19.00 uur
  Vrijdag van 8.30 - 12:30 uur 

Op de fiets?

Voetgangers moeten veilig gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte. Het is verboden fietsen los in de straten van de binnenstad te stallen! Maak gebruik van de fietsrekken of de fietsparkeerstallingen. 

Waar kun je je fiets stallen?

 • Extra fietsrekken bij Mosae Forum en op Vrijthof. Bij Mosae Forum staat de verplaatsbare evenementenfietsenstalling weer klaar. En op het Vrijthof zijn extra fietsrekken geplaatst. Deze staat aan de overkant van het Museum aan het Vrijthof/Spaans Gouvernement.
  Bij de extra fietsenrekken staat tot en met 31 december 2020 toezicht op:
  • donderdag tussen 7.00 en 22.00 uur
  • vrijdag en zaterdag tussen 07.00 en 21.30 uur
  • zondag tussen 11.00 en 19.00 uur
 • Fietsenstalling aan de Markt. De stalling is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 18.30 uur. Op zon- en feestdagen van 11.00 tot 20.00 uur. Op koopavonden is de stalling gesloten.
 • Fietsenstalling Q-park aan het Vrijthof
 • Ondergrondse fietsenstalling bij het station. Deze is de eerste 24 uur gratis, daarna betaal je € 1,25 per dag.  
 • De fietsenstalling aan de Kesselskade blijft nog gesloten. 

Houd rekening met mogelijk langere wachttijden bij de fietsstallingen. Houd je aan de 1,5 meter-richtlijnen. 

Factsheet: Gedeeltelijke lockdown

Schermafbeelding 2020 10 21 Om 10.46.54
LR Zlbokt045
Pijlen Rondje Maastricht 1 (1)
Veilig Rondje Maastricht Lijnen

De markeringen voor een veilig rondje stad hebben een nieuw likje verf gekregen. De engelen zijn vervangen door strakke pijlen. En ook de looplijnen zijn weer goed zichtbaar. 

LR Zlbokt003
LR Zlbokt066
Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief