Ga direct naar het artikel

Slim en veilig naar Maastricht

in december

30 november - 15 december 2020 Zet in mijn agenda

Slim en veilig naar hartje Maastricht in december

Onze kerstinkopen moeten we dit jaar goed plannen. We bestellen online en kopen vooral lokaal, ook bij lokale ondernemers kun je online bestellen. Daarbij moeten we ervoor zorgen dat we grote drukte voorkomen. Moet je écht in Maastricht zijn? Doe dit dan vooral op een veilige manier! We helpen je graag met praktische reis- en parkeertips voor een slim en veilig bezoek aan de binnenstad.

Slimme en veilige keuzes

Begin tijdig met je kerstinkopen. Kom op de fiets, parkeer op P+R Noord en neem de bus naar de binnenstad. Zo vermijd je in het weekend het zoeken naar een parkeerplek in de drukke binnenstad. Plan het liefst je bezoek op een rustigere doordeweekse dagen.

Let op vanwege de aangescherpte maatregelingen tegen het coronavirus is niet meer mogelijk om een € 2 trein- of buskaartje te kopen dat geldig was op maandag, dinsdag en woensdag tot en met 16 december.

Kijk voor alle gedragsregels en tips op de pagina Veilig rondje Maastricht. https://www.maastrichtbereikbaar.nl/nl/agenda/veilig-rondje-stad-zo-doe-je-dat/. Woon je in Duitsland of België, houdt dan rekening met de richtlijnen van de eigen landelijke overheden over grensreizen tijdens corona.

Openingstijden tijdens de feestdagen

 • Kerstavond donderdag 24 december 2020, winkels geopend tot 17.00 uur.*
 • Eerste Kerstdag vrijdag 25 december 2020, winkels gesloten.
 • Tweede Kerstdag zaterdag 26 december 2020, winkels gesloten.
 • Oudejaarsdag donderdag 31 december 2020, winkels geopend tot 17.00 uur.*
 • Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari 2021, winkels gesloten.

*De openingstijden van een winkel kunnen afwijken. Check de actuele openingstijden van je favoriete winkel op de website van de winkel of de website van Centrummanagement Maastricht.

Kies voor de fiets

Woon je op een fietsafstand, kom dan met de fiets. In de voetgangersgebieden van de binnenstad stap je af. Stal je fiets in een van de gratis stallingen met toezicht bij de Markt, Centraal station Maastricht (eerste 24 uur gratis), Mosae Forum of het Vrijthof (ondergronds).

In Maastricht kun je ook gebruikmaken van de deelfietsen van Arriva of een OV-fiets. Je parkeert buiten het centrum en fietst zo de binnenstad in. Of leg het eerste deel van je reis met het OV af en ga verder op de fiets. Weten waar deze deelfietsen staan? Kijk op de plattegrond van Maastricht voor alle locaties en meer informatie over de tarieven. Je vindt de fietsen onder andere bij de drie stations in Maastricht, het Bonnefantenmuseum, Frontenpark en het Stadspark.

Parkeertips voor auto’s

Kom je met de auto? De parkeergarages in het centrum zijn vaak snel vol, met name in de weekenden. Met onderstaande tips bespaar je reistijd op zoek naar een parkeerlocatie en heb je daardoor meer tijd in het centrum. Je kunt ook ervoor kiezen om dichtbij te parkeren, maar houd dan rekening dat de parkeerlocatie van je keuze vol kan zijn en je daardoor met een lange(re) wachtrijen en extra reistijd te maken krijgt.

Nieuw: kom op een rustig moment winkelen, het liefst op doordeweekse dagen, en profiteer op je parkeerkosten bij Q-Park Mosae Forum en Vrijthof. Q-Park geeft je tot en met 22 januari 2021 7 dagen per week korting als je een parkeerplaats van tevoren online reserveert, binnenrijdt tussen 10.00 – 12.00 uur en korter dan drie uur parkeert. Je betaalt dan € 6 voor drie uur parkeren als je aan de voorwaarden voldoet.

  • Vanaf de A2 of A79 kies voor gratis parkeren op P+R Maastricht Noord. Rij verder met buslijn 10 voor € 2,20 dagretour p. naar hartje stad of buslijn 30 naar het station/Wyck. Een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,45.  Maximaal twee kinderen tussen de 4 en 11 jaar reizen gratis mee met minimaal één betalende volwassene.
  • Betaald parkeren aan de rand van de stad op een P+W-terrein is goedkoper. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt. Houd P Bonnefanten aan als je komt vanuit het noorden. In het weekend kun je op het parkeerterrein van het Gouvernement ook parkeren voor het dagtarief van € 10 als P Bonnefanten vol is.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: de Griend, P+R Station, de Colonel, Plein 1992.

   

   

  • Parkeer gratis op P+R Maastricht Noord en rij met buslijn 10 voor € 2,20 dagretour p.p. naar hartje stad of met buslijn 30 naar het station/Wyck. Een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,45.  Maximaal twee kinderen tussen de 4 en 11 jaar reizen gratis mee met minimaal één betalende volwassene.
   Je komt er door de N2-tunnelbuis richting het noorden te nemen van de Akersteenweg/John F. Kennedybrug en vervolgens afrit 1 Bunde te nemen naar de Nieuwe Limmelderweg.
  • Betaald parkeren aan de rand van de stad op een P+W-terrein is goedkoper. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt. Houd P Bonnefanten aan als je komt vanuit het noorden. In het weekend kun je op het parkeerterrein van het Gouvernement ook parkeren voor het dagtarief van € 10 als P Bonnefanten vol is.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: Plein 1992 of de Colonel.
  • Volg de A2 tunnelbuis richting het noorden en parkeer gratis op P+R Maastricht Noord. Rij verder met buslijn 10 voor € 2,20 dagretour p.p. naar hartje stad of buslijn 30 naar het station/Wyck. Een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,45.  Maximaal twee kinderen tussen de 4 en 11 jaar reizen gratis mee met minimaal één betalende volwassene.
   Kies voor afrit 1 Bunde komende vanuit het zuiden en sla linksaf naar de Nieuwe Limmelderweg.
  • Betaald parkeren aan de rand van de stad op een P+W-terrein is goedkoper. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt. Houd P Bonnefanten aan als je komt vanuit het noorden. In het weekend kun je op het parkeerterrein van het Gouvernement ook parkeren voor het dagtarief van € 10 als P Bonnefanten vol is.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: Plein 1992 of de Colonel.

   

  • Parkeer goedkoper op P+W-Stadspark of Frontenpark. Je parkeert er voor een vast dagtarief van € 10. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: Onze Lieve Vrouweparking, Mosae Forum of Sphinx.
  • Kom je vanuit België? Kies dan in Smeermaas voor de Brusselseweg en rijd Maastricht binnen via de Belvédèrelaan. Je bent sneller in Maastricht en staat niet stil bij de doseerlichten op de Bosscherweg. Terug naar huis ben je net zo snel via dezelfde route.
  • Parkeren kun je vervolgens goedkoop op P+W Frontenpark. Je parkeert er voor een vast dagtarief van € 10. Binnen 15 min loop je naar het Vrijthof of de Markt.
  • Kies voor een parkeerlocatie op je route: Sphinx, Mosae Forum of Onze Lieve Vrouweparking.
 • Check de Slimme Kaart voor alle parkeerlocaties in de binnenstad van Maastricht.
 • Kom je met de motor of ben je bestuurder van een lange afstand bus bekijk dan onze website met parkeerinformatie.
Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief