Ga direct naar het artikel
21 januari 2019

Acties Band op Spanning ook in 2019

Door je autobanden op de juiste spanning te houden, rij je veiliger, goedkoper – want de banden gaan langer mee en je verbruikt minder brandstof – en duurzamer. Eind 2018 heeft Maastricht Bereikbaar in samenwerking met de stichting Band op Spanning vijf keer een actie georganiseerd, waarbij automobilisten hun banden konden laten checken en meteen op de juiste spanning konden laten brengen.

De acties vonden plaats bij P+R Maastricht Noord, het MECC, Brightlands Chemelot Campus en Johnson Matthey. Van de 639 gecontroleerde auto’s bleken er 533 onderspanning te hebben, die meteen werd opgelost. Daarbij hadden 61 auto’s vermoedelijk een lekke band.

Verrassende resultaten

De deelnemende werknemers waren verrast door de resultaten. Directeur Raymond van der Heijden van Johnson Matthey: “Sommigen medewerkers waren aanvankelijk huiverig om mee te doen. Waarom moet iemand aan mijn auto zitten, zo vroegen ze zich af. Samen met Maastricht Bereikbaar werd de actie intern goed begeleid, waardoor de meerderheid van onze collega’s heeft meegewerkt. Na afloop kregen ze een duidelijke infokaart met uitleg over de voordelen van het op de juiste spanning houden van je banden. Dat leidde tot veel positieve reacties. Er is een soort sneeuwbaleffect ontstaan, waarbij medewerkers hun ervaringen doorvertellen aan anderen.”

In 2019 verder met 15 acties

Ook in 2019 houden we op 15 plekken acties, bij werkgevers en op locaties in de stad zoals P+R-terreinen. Naast de acties herinnert de  agendareminder op onze website je er elke twee maanden aan om je banden op te pompen. Daarnaast zoeken we uit of op een aantal plekken een zogenaamde slimme bandenpomp kan staan.  Als je hier eigen kenteken invoert, krijg je de juiste instructies voor jouw specifieke bandenspanning. En je kunt ook meteen zien wat je hebt bespaard. Maastricht Bereikbaar analyseert momenteel waar en wanneer de nieuwe acties zullen worden gehouden. En waar het beste een slimme bandenpomp kan worden geplaatst. Via onze berichtgeving (website, nieuwsbrief en social media) houden we je op de hoogte.

Acties toekomstgericht autorijden

Maastricht Bereikbaar blijft inzetten op gedragsverandering: minder autogebruik, meer fiets, OV, P+R etc. Nieuw in het programma is de aandacht voor een effectiever, milieuvriendelijker autogebruik. De actie Band op Spanning maakt deel uit van meerdere projecten waarmee we vanaf dit jaar het toekomstgericht autorijden willen stimuleren. In 2019 komen we met acties rondom elektrisch deelauto’s en autodelen.

Kijk op onze website voor meer informatie over ons nieuwe programma in 2019.

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief