Toutes les pages du site ne sont pas disponibles en français. Sitemap

Lekkers uit de natuur vanuit de e-cargo bike

De Zuid-Limburgse fruitteler Huids vof zocht een oplossing voor fruit met een plek of een deukje. Appels met een andere vorm kunnen prima in appelwijn of appelcider. Drie studenten van HAS Hogeschool Venlo/Den Bosch onderzochten de marktwaarde van de wijn en de cider om te kunnen kiezen voor één van de twee. Met de de e-cargo bike van Maastricht Bereikbaar trokken ze er duurzaam op uit op zoek naar proefpersonen.

Weggooien is zonde

Rond de prachtige monumentale boerderij aan de Rijksweg te Vilt telen Eric en Germaineappels, peren en kersen. 1 op 10 van de met liefde gekweekte vruchten is niet mooi genoeg voor de verkoop, in slechte seizoenen is dat zelfs 1 op de 5. Met de smaak is echter niets mis. In plaats van het fruit weg te gooien of voor vrijwel niks te verkopen aan de industrie, ging Huids op zoek naar andere mogelijkheden. In Oostenrijk werd de appelwijn onderzocht, in Groot-Brittannië en Frankrijk de appelcider. 

Op pad met de e-cargo bike

Kiezen zonder marktonderzoek is lastig. Afstudeerders Geena Basten, Sjors Heil en Janina Panning kwamen via het LIOF in contact met Huids vof en adviseerden na het onderzoek te gaan voor het drankje in opkomst: appelcider. 18 weken lang werkten ze aan een concept, inclusief een test bij de doelgroep. Op verschillende campings in de regio Valkenburg proefden campinggasten de cider. Voedselverspilling tegengaan doe je met een duurzaam transportmiddel, vonden Sjors, Janina en Geena. Maastricht Bereikbaar wllde hen graag helpen en leende hun hiervoor de e-cargo bike. 

Maak vaker gebruik van de e-cargofiets

De vrachtfiets met het vat appelcider erin wekte de nieuwsgierigheid van de campinggasten. Iedereen nam echt de tijd om het verhaal van de studenten aan te horen. Na het proeven voerden ze online hun mening in over het product, het concept en het etiket. De fiets bleek een prima transportmiddel voor de appelcider. De studenten raden Huids zelfs aan de fiets ook in te zetten voor de bevoorrading van lokale horecazaken en slijterijen. Want, Elke beweging telt!”

Op zondag 14 juli kun je zelf de appelcider proeven op de streekmarkt die Huids organiseert bij hun boerderij. Onder de klanken van Evy Cratsborn kun je wandelen door de boomgaard. De  versgebakken wafels met ijs en kersen vormen een heerlijk begin van het kersenseizoen.