Not all web pages are available in English. Sitemap

Uitslag ‘snelst-door-de-spits-challenge’

Op 23 juni vond in Maastricht de spannende ‘snelst-door-de-spits-challenge’ van het Bonnefanten college plaats. Tijdens deze Top Gear-achtige wedstrijd nam een scholier de uitdaging aan om met zijn e-bike sneller door de spits te bewegen dan een auto.

Via een uitdagend parcours (tijdens de ochtendspits van Porta Mosana College in Maastricht Oost via de Kennedybrug naar het Bonnefanten College in Maastricht West) werd gekeken of de e-bike of auto sneller was.

Alle leerlingen van het Bonnefanten College mochten raden wie is het snelst door de spits zou komen en in welke tijd. Ze konden daarmee een e-bike van Programmabureau Maastricht Bereikbaar winnen, waarmee ze een half jaar naar school mogen reizen. Als ze dat iedere dag doen, is aan het einde van het schooljaar de e-bike van hen!

Innovatieve fiets
Speciaal detail is dat de e-bike die tijdens de challenge werd gebruikt, eerder dit schooljaar is ontworpen en geproduceerd door scholieren van het Bonnefanten College. De scholieren namen hiervoor deel aan een Innovatie Challenge 2030 van de TUE Eindhoven. Daar hebben ze de publieksprijs gewonnen met hun concept voor de 'Future of Cycling': ze ontwikkelden een e-bike die zonder externe energiebronnen kan functioneren en bovendien betaalbaar en aantrekkelijk is voor scholieren. Zo beschikt de e-bike onder meer over daglichtpanelen, waardoor opladen van de accu plaats kan vinden zonder externe stroombron. Het concept is uitgedacht door 2-vwo'ers (N&T profiel) en het prototype is ontwikkeld door 4-vmbo-leerlingen.

Winnaar
De auto was het snelst. De fiets had pech, de ketting liep eraf. Deze keer had de coureur dus gewonnen, maar de wedstrijd is vooral bedoeld om mensen te laten zien dat de e-bike een gezond, milieuvriendelijk en toch ook snel alternatief is. En met de e-bike staat u nooit in de file.