Not all web pages are available in English. Sitemap

Stationsplein leger en ondergrondse fietsenstalling voller

In de maand september zijn fietscoaches actief op het stationsplein, in de Stationsstraat, de Percée, de Wyckerbrugstraat en de Rechtstraat. Ze wijzen fietsers op de ondergrondse stalling en andere stallingsmogelijkheden in het stadsdeel Wyck. Tegelijkertijd heeft de gemeente een opschoonactie gehouden en zogenaamde weesfietsen verwijderd. De resultaten zijn voor iedereen zichtbaar: het Stationsplein is leger en in de ondergrondse fietsenstalling is het drukker.

Veel reacties

De coaches hebben veel reacties gekregen van fietsers, inwoners, studenten, bezoekers en ondernemers met hun medewerkers. Wat opvalt is dat veel fietsers “braaf” luisteren naar de fietscoaches en blij zijn met de extra info: “Mag ik eigenlijk niet parkeren op het stationsplein? Dat wist ik niet.” “Is er een nieuwe ondergrondse stalling? Waar dan?” En: “Hoe werkt het? Heb ik een OV-kaart nodig? Oh, is er ook een tijdelijke leenpas?” “Mooi dat de eerste 24 uur gratis zijn.” Vele fietsers zetten vervolgens hun fiets liever veilig en droog in een stalling, dan op een rommelig stationsplein.  

Thomas Bredewold laat namens de fietsenstalling weten: “In onze stalling hebben we de laatste tijd een flinke toename van nieuwe klanten. Dagelijks verstrekken we tientallen leenpassen aan mensen die nét een nieuwe OV-kaart hebben aangevraagd. Ook zien we dat er weer aardig wat bezoekers zijn die hier nog niet helemaal de weg weten en om uitleg of hulp vragen bij het stallen van hun fiets. Door de intensieve ondersteuning van de fietscoaches is onze dagelijkse klandizie zeker met 25% gestegen.”

Even snel …

Toch lukt het de fietscoaches niet om iedereen naar de stalling te sturen. Een veelgehoord geluid is dat fietsers alleen ‘even snel’ naar de Albert Heijn of de HEMA moeten of even snel hun OV-chipkaart op moeten laden of gaan pinnen. Het zijn vaak fietsers die in of rondom Maastricht wonen en op het station moeten zijn voor een boodschap of voor een OV-product. Ze vinden dat als ze maar twee minuten ergens moeten zijn het hun te veel tijd kost om met de fiets naar beneden te gaan in de ondergrondse stalling.                                                                                                    De eerste 24 uur in de ondergrondse stalling zijn gratis, daarna zijn de kosten 1,25 euro per dag. Sommige studenten geven aan dat dit voor hen ‘te duur’ is, als ze bijvoorbeeld in het weekend naar huis gaan of een weekje tussendoor weg zijn.  

Wyck

In de Percée, de Wyckerbrugstraat en de Rechtstraat horen de coaches vaak dat de fietsrekken op dat moment vol zijn. Fietsers kunnen hun fiets dan niet meer kwijt in het rek en gaan op zoek naar alternatieven. “Waar moet ik mijn fiets neerzetten? Er is nergens plek in deze straat.” Het advies van de fietscoaches luidt: zet de fiets dan naast het fietsrek en zorg dat je niemand hindert.  

Hoe verder?   

De fietscoaches zullen nog tot en met eind september op het stationsplein en in Wyck te vinden zijn om aan de fietsers te vragen ‘Staat ‘ie goed?’ ‘Parked just right?’. Verder zal de gemeente zogenaamde weesfietsen deze maand blijven verwijderen en naar het fietsdepot aan de Gerardusweg brengen. Weesfietsen zijn fietsen die eruitzien alsof ze lang niet meer gebruikt zijn en mogelijk geen eigenaar meer hebben. Vaak zijn ze kwalitatief slecht en is er bijvoorbeeld een band lek, ontbreekt er een trapper of andere onderdelen. 

Als het echt niet anders kan

In juli, augustus en september is veel aandacht besteed aan het gezamenlijk bereikbaar houden van de stationsomgeving. Als het vervolgens echt niet anders kan, resten enkel handhavende maatregelen en zal de gemeente vanaf 1 oktober foutief gestalde fietsen verwijderen als hij niet binnen een uur verplaatst is. Niet-verplaatste fietsen brengen ze naar het fietsdepot aan de Gerardusweg. De fietsen kunnen daar gratis opgehaald worden op vertoon van id-bewijs en als je kunt aantonen dat de fiets van jou is (denk aan een fietssleutel). Het depot is op maandag van 13.00 tot 17.00 uur en op donderdag van 18.00 tot 20.00 uur (tot 1 januari 2019) geopend. Op www.verlorenofgevonden.nl worden alle opgehaalde fietsen geregistreerd. Foutgeparkeerde scooters verwijdert de gemeente niet. De bestuurders krijgen vanaf 1 oktober een boete als ze niet op de juiste plek geparkeerd staan.

Bezoek voor meer informatie: www.gemeentemaastricht.nl/fiets.