Not all web pages are available in English. Sitemap

"Sneller met de e-bike dan met de auto"

Charlotte Smeets, teammanager Communicatie bij de gemeente Maastricht, is een van de deelnemers aan Burn Fat Not Fuel. Zij vertelt over haar ervaringen met de e-bike.

Charlotte Smeets:

“Ik heb altijd naar mijn werk gefietst, maar dat is gestopt toen ik negen jaar geleden in Ulestraten ben gaan wonen. De berg naar huis op fietsen, dat trok ik niet. Toch zat het me niet lekker dat ik altijd met de auto of de trein naar het werk kwam. Na een enquête van Maastricht Bereikbaar kreeg ik het advies een e-bike te proberen. Eigenlijk zitten daar alleen maar voordelen aan: het is beter voor het milieu, goedkoper dan de auto en ik beweeg meer. In mijn geval bespaar ik zelfs nog eens extra, want in de auto rook ik en op de fiets niet.”

“Ik heb me voorgenomen om minstens twee keer per week naar het werk te fietsen. Omdat het in deze periode koud is en vroeg donker, had ik mijn twijfels of ik dat zou volhouden. Maar in de praktijk vind ik het helemaal niet erg. Het scheelt enorm dat je niet uitgeput of bezweet aankomt, daardoor blijft het aantrekkelijk om te fietsen. Ik heb pas één keer echte regen gehad en ook dat was geen punt.”

“De enkele reis naar mijn werk is 12 kilometer. Met de auto of de combinatie auto/trein doe ik daar minimaal 35 minuten over. Met een gewone fiets is het drie kwartier en met de e-bike maar een half uur.  Als ik me vroeger wel eens versliep, had ik de neiging om in de auto te springen. Nu weet ik dat dat absoluut niet sneller is, dus neem ik de fiets.”

“Mijn omgeving reageert enthousiast. Natuurlijk worden er ook wel grapjes gemaakt over mijn ‘bejaardenfiets’, maar dat doet me niks. De huidige e-bike modellen zijn trouwens heel erg leuk. Mijn kinderen zijn erg trots op me en ook mijn vrienden vinden me een bikkel. Wat vooral grappig is: soms betrap ik me erop dat ik zit te neuriën op de fiets. Dat overkwam me in de auto nooit.”