Not all web pages are available in English. Sitemap

Op de skates naar het werk

Ali Daaou (55) uit Vaals heeft geen auto. “Een auto is gevaarlijk”, vindt hij. “Ik zou er maar langer door in bed blijven liggen en lui worden. Dat wil ik niet. Nu ben ik gedwongen om een alternatief te zoeken voor mijn woon-werkverkeer.”

En dat heeft de werkvoorbereider kleine aansluitingen bij Enexis gevonden: hij gebruikt zijn skates. “Skaten is voor mij een combinatie van sport en een vervoermiddel. Het is goed voor je conditie, je bent lekker buiten en het geeft een enorm gevoel van vrijheid. Ik voel me supersterk, ben al 15 jaar niet ziek geweest.”

’s Morgens neemt Ali de bus tot Margraten. Daar stapt hij uit, doet zijn skates aan en zoeft in twintig minuten naar zijn werk in de Beatrixhaven in Maastricht. “Zo heb ik net genoeg tijd om wakker te worden”, lacht hij. “En op het werk kan ik me douchen en omkleden.” Op de terugweg is Ali nog sportiever: dan legt hij het hele stuk af op skates.

Alleen in hartje winter neemt Ali vaker de fiets of de bus. Of als het flink regent. “Maar dat gebeurt niet zo vaak. Voor ik vertrek kijk ik op de buienradar. En de bus komt elk kwartier, dus als het nodig is, kan ik zo instappen. De buschauffeur, die me intussen wel kent, grapt dan: ‘Hé, lekke band?’ Skates zijn gewoon superhandig. Je stopt ze in een rugzak en je bent weg. Ik neem mijn skates overal mee naar toe, zelfs op trektochten in Nepal of India. Zolang ik nog kan, blijf ik skaten. Stoppen doe ik pas als het echt niet meer gaat.”