Not all web pages are available in English. Sitemap

#ikreisslim: Joost Beenker over Ontdek de e-bike

Projectleider Joost Beenker van Maastricht Bereikbaar vertelt over Ontdek de e-bike.

"Al ruim 2.500 mensen probeerden een e-bike, de actie blijft goed scoren!"

"Ik ben projectleider van het fietsstimuleringsprogramma van Maastricht Bereikbaar. Sinds 2012 richten we ons met dit programma op gedragsverandering zodat steeds meer mensen de overstap van de auto naar de fiets maken en het ook vol blijven houden. Hierbij werken we volgens een stappenplan, van proberen van de e-bike en de daaropvolgende aanschaf tot en met het belonen van de deelnemers die vaker gaan fietsen. Het resultaat tot nu toe is zeer positief. Ruim 50% van de 3.000 spitsmijdingen die Maastricht Bereikbaar realiseerde, komt door de overstap naar de fiets of e-bike. Ik ben zelf ook een fervent fietser, het is mooi om mee te werken aan acties om anderen te enthousiasmeren om vaker te gaan fietsen.

Ontdek de e-bike is een van de acties in het fietsstimuleringsprogramma. Sinds de start in 2012 probeerden ruim 2.500 mensen via deze actie een e-bike. Daar zijn we trots op. Het is een heel laagdrempelige actie die goed blijft scoren en werknemers weet te overtuigen dat de e-bike een interessant alternatief is voor de auto in het woon-werkverkeer. Natuurlijk gaat zo'n project niet vanzelf, we hebben er wel veel werk voor verzet om het tot een succes te maken. Vooral qua serviceverlening en informatievoorziening. We maken het zo gemakkelijk mogelijk voor werkgevers om mee te doen en de actie beschikbaar te maken voor medewerkers.

De e-bike is een van de meest kansrijke alternatieven voor den auto voor woon-werkverkeer tot 15 kilometer. Ondanks het grote aantal spitsmijdingen ging in 2016 nog steeds bijna 50% van de werknemers van onze partners met een woon-werkafstand van 7,5 tot 15 kilometer met de auto naar het werk. In de toekomst willen we daarom verder doorpakken, onder andere op het aanschaffen van e-bikes. Hier laten we nu nog kansen liggen. Veel deelnemers vinden het na een positieve probeerervaring een grote stap om een e-bike aan te schaffen. We onderzoeken nu hoe we dat proces beter kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld ook door samen met werkgevers te kijken naar goede fiets- en leaseregelingen voor medewerkers.”

2.500e deelnemer aan het woord

Alain Gorissen is de 2.500e deelnemer aan Ontdek de e-bike. Hij werkt bij Brandweer Zuid-Limburg en nam voor zijn hele team een taart in ontvangst: "Het was voor mij een leuke verrassing dat ik al de 2.500e deelnemer aan Ontdek de e-bike ben. Ik wist niet dat het project zo breed uitgedragen wordt. Ik raad iedereen aan om eens een e-bike te proberen, zeker als je het nog nooit gedaan hebt. Het is een ervaring die zeker de moeite waard is!"