Not all web pages are available in English. Sitemap

“Het stationsplein moet vooral een leuk en toegankelijk plein zijn voor iedereen!"

Begin 2018 opende de ondergrondse fietsenstalling bij het station haar deuren. Gemeente Maastricht, ProRail en NS investeerden samen in een aantrekkelijke, veilige en ondergrondse fietsenstalling. Samen met stationsmanager Ger Pagters en manager fietsenstalling Richard van Kan van NS blikken we terug op de fietscampagne ‘Staat ‘ie goed?’. Ook kijken we vooruit naar de ontwikkelingen die er in de stationsomgeving op stapel staan.

Ger en Richard zijn beide betrokken geweest bij de fietscampagne ‘Staat ‘ie goed?’. Ger als sparringpartner van de gemeente en Richards ondergrondse fietsenstalling was de uitvalsbasis voor de fietscoaches.Ger: “Ik zit hier voor één specifieke doelgroep: de stationbezoekers en in het bijzonder de OV-reizigers. Ik behartig hun belangen en als zij tevreden zijn, dan zijn de ondernemers dat ook. Een rommelige omgeving roept verpaupering op. Elke dag weer ga ik voor een opgeruimd en schoon station en stationsplein. Het gaat om het totaalplaatje.” 

Verwijzing en communicatie

Richard beaamt dit: “Een goede verwijzing en betere communicatie helpt. Veel mensen wisten na de opening van de ondergrondse fietsenstalling niet dat de fietsenstalling de eerste 24 uur gratis is of dat je er een ov-fiets kunt krijgen. We voeren zelfs reparaties uit als een fiets kapot is. Door de inzet van de fietscoaches hebben wij veel mensen over een drempel heen geholpen. We hebben veel vragen van mensen kunnen beantwoorden, waardoor mensen graag terugkomen naar de stalling.” 

Karakter stationsstalling 

Ger vult aan: “Het karakter van een stationsstalling is anders, dan een fietsenstalling in de stad. Bij het station stal je je fiets meestal een dag of langer, in de stad stal je je fiets maar een paar uurtjes. Een reiziger moet het gevoel hebben dat zijn of haar fiets of scooter veilig staat voor langere tijd, dat is deels aan de uitstraling van de fietsenstalling en deels aan de medewerkers om dat veilige gevoel over te brengen.” 

Rechtvaardigen stalling

Richard: “We zijn blij met de fietscampagne. Hoe rechtvaardigen we anders de investering in deze nieuwe ondergrondse stalling als je vervuiling op het stationsplein accepteert? Beneden in de stalling is plek voor 3.000 fietsen, zijn er tien oplaadpunten voor e-bikes en veertig scooterplekken. De fietsenstalling is momenteel voor ongeveer 75% bezet. De scooterplekken zijn zelfs meestal snel vol.” 

Meer plek voor scooters

Ger: “Met extra bevestigingsbuizen op het Stationsplein zorgen we ervoor dat scooters tijdelijk op het plein geplaatst kunnen worden. Uiteindelijk komt er een permanente stallingsvoorziening voor scooters in het station. We nemen deze aanpassing mee in de plannen die er liggen voor de renovatie van het station.” 

Vernieuwing

Maar eerst worden er nog enkele aanpassingen gedaan op het recent aangepaste Stationsplein. Ger: “De hoofdingang krijgt een bordes en er komt een nieuwe hellingbaan. De Arriva Nextbikes worden verplaatst van het Stationsplein naar de Parallelweg. Ook de ondernemers aan het Stationsplein vragen we om het plein opgeruimd te houden. Tijdens de werkzaamheden willen we met een kunstwerk de boel wat opfleuren. Na afloop van alle werkzaamheden kleden we het plein nog aan met bankjes en groenpartijen. Het stationsplein moet vooral een leuk en toegankelijk plein zijn voor iedereen!”