Not all web pages are available in English. Sitemap

Fietsstadverkiezing 2016

Eind 2015 werd bekend dat Maastricht - samen met Groningen, Nijmegen, Goes en Utrecht - is genomineerd voor de verkiezing Fietsstad 2016. Daarmee zijn we volgens de Fietsersbond een van de steden met de beste plannen voor de fietser. Op 24 maart komt de jury langs in Maastricht.

De jury liet bij de bekendmaking van de nominaties weten positief verrast te zijn over de manier waarop gemeente Maastricht en Maastricht Bereikbaar bezig zijn met het stimuleren van fietsgebruik in de stad en regio. 

Meer fiets

De afgelopen jaren voerde Maastricht gericht beleid op Meer fiets. Met als resultaat dat nu veel meer wordt gefietst. Maar belangrijker is dat we aan de vooravond staan van ‘nog veel meer fiets’. Zo krijgt onder andere het gebied bovenop de A2-tunnel een nieuwe inrichting waardoor wijken gemakkelijk per fiets te bereiken zijn. Met de Groene Loper ontstaat straks een aantrekkelijke fietsverbinding tussen de stad en het buitengebied. We bouwen een ondergrondse fietsenstalling bij het station waar het mogelijk is fietsen veilig, droog en (de eerste 24 uur) gratis te stallen. En Maastricht Bereikbaar blijft zich inzetten om forenzen meer laten fietsen. 

Jurybezoek

Dit voorjaar bezoekt de jury de genomineerde steden, om ter plekke de ambitie te proeven en te beoordelen hoe plannen en beleid in de praktijk vorm krijgen. Op donderdagmiddag 24 maart komt een afvaardiging van de jury naar Maastricht. Samen met partners uit de omgeving laten we dan zien wat er allemaal gebeurt en staat te gebeuren voor fietsers in onze stad. En hoe we invulling geven aan het thema ‘Bikenomics’: de economische waarde van de fiets. Dat gebeurt - hoe kan het ook anders -  onder andere via een fietstocht langs verschillende projecten en initiatieven.

Meer weten?

Meer weten over de nominatie van Maastricht als fietsstad? Kijk op de site van de Fietsersbond of lees het bidbook. Via Twitter (@naarMaastricht) en Facebook van Maastricht Bereikbaar houden we u op de hoogte van het jurybezoek op 24 maart. In mei 2016 wordt de winnaar van de fietsstadverkiezing 2016 bekend gemaakt.