Not all web pages are available in English. Sitemap

Fietscoaches aan de slag bij Centraal Station

In juli is de fietscampagne ‘Staat ‘ie goed’ / ‘Parked just right’ van start gegaan. Grote billboards wijzen sindsdien op de locatie en het gebruikersgemak van de nieuwe ondergrondse stalling bij het centraal station. Een promotieteam heeft regelmatig geflyerd om fietsers op te roepen niet lukraak zomaar ergens op het plein of in de straten te parkeren. Zoals aangekondigd doen we er in de maand september nog een schepje bovenop en gaan fietscoaches aan de slag.

Op het Stationsplein, in de Stationsstraat, de Percée, de Wyckerbrugstraat en de Rechtstraat attenderen coaches de fietsers op de ondergrondse stalling en andere stallingsmogelijkheden in het stadsdeel Wyck. De afgelopen weken is gebleken dat lang nog niet iedereen de ingang van de nieuwe stalling herkent en nog niet vertrouwd is met de gebruiksmogelijkheden. Daarom gaan de coaches het gesprek aan met de fietsers om ze wegwijs te maken en te horen waarom zij wel of geen gebruik maken van de stallingsmogelijkheden. Tegelijkertijd wordt ook een enquête gehouden onder ondernemers en hun werknemers over fietsparkeren in Wyck.

Als het echt niet anders kan

Maastricht Bereikbaar en gemeente Maastricht zetten in op extra informatie en de inzet van fietscoaches. Verder verwijdert de gemeente in september zogenaamde weesfietsen. Dit zijn fietsen die eruitzien alsof ze lang niet meer gebruikt zijn en mogelijk geen eigenaar meer hebben. Vaak zijn ze kwalitatief slecht en is bijvoorbeeld een band lek, ontbreekt een trapper of andere onderdelen. Alleen deze fietsen krijgen een label waarop staat dat de fiets over 14 dagen wordt verwijderd. De fietsen worden naar het fietsdepot aan de Gerardusweg gebracht. Daar kunnen ze weer gratis worden opgehaald. Als het echt niet anders kan, zal de gemeente vanaf 1 oktober 2018 handhavende maatregelen treffen.

Overleg met ondernemers

Er is meer tijd nodig voor een proef met nieuwe parkeervakken elders in Wyck voor fietsers die hun rijwiel maar even kort willen stallen, om bijvoorbeeld snel een winkel te bezoeken. Ondernemers hebben aangegeven eerst met de gemeente Maastricht in overleg te willen gaan over de exacte plekken voor het kortparkeren.

Hij staat goed in de stalling

De nieuwe ondergrondse fietsenstalling biedt verschillende mogelijkheden. De eerste 24 uur zijn gratis. Daarna kost stallen 1,25 euro per dag. Inchecken kan eenvoudig met een OV-kaart, maar óók met een gratis leenkaart. Fietsers kunnen dus altijd binnen. De openingstijden zijn ruim: 7 dagen per week, iedere dag vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. Als die trein vertraging heeft, blijft de stalling langer open. En heeft een fietser hulp nodig? Fietsband oppompen hoort ook nog bij de service.

Maastricht wil fietsers graag faciliteren. Daarom is onder meer de supermoderne ondergrondse fietsenstalling bij het Centraal Station aangelegd. Op topdagen maken al zo’n 1.500 fietsers hiervan gebruik. De oude overdekte stalling bood plek aan 200 fietsen per dag. Dus we gaan vooruit. Maar er is ruimte voor meer! Dagelijks kunnen er 3.000 fietsen gestald worden. Bovengronds stallen is niet meer nodig. Daarom heeft de gemeente aan Maastricht Bereikbaar opdracht gegeven voor een fietscampagne. Eind dit jaar zal Maastricht Bereikbaar alle ervaringen evalueren en aanbieden aan het college.

Lees meer over de fietsparkeercampage