Not all web pages are available in English. Sitemap

Eerste resultaten Nationale FietsTelWeek 2015

De eerste resultaten uit het grootste fietsonderzoek ooit in Nederland met 32.711 actieve fietsers zijn bekend. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om het fietsklimaat in Nederland verder te verbeteren.

Resultaten Maastricht

575 actieve fietsers uit Maastricht hebben aan het onderzoek deelgenomen. Zij fietsen een gemiddelde afstand van 3,6 kilometer per rit met een gemiddelde snelheid van 15,6 km per uur.

ftw_infographic_v03.pngMidden-oostelijk Nederland trapt hard door

Deelnemers uit de provincies Drenthe en Overijssel fietsten het hardst – 15,8 km per uur, en legden gemiddeld ook de meeste fietskilometers per rit af; 4,5 kilometer. De provincie Limburg staat daar niet ver vandaan met 15,7 km per uur en een gemiddelde afstand van 4,3 kilometer. In Noord-Holland blijken de fietsers minder hard door te trappen; gemiddeld 15,1 km per uur. In Flevoland en Zeeland zijn de ritten het kortst: 3,5km gemiddeld per fietsrit.

Snelste rit voor ligfietser

De snelste fietsrit is afgelegd tussen Utrecht en Soest met een gemiddelde van 43,2 kilometer per uur over 18 kilometer. Dit is inclusief het passeren van ten minste 2 verkeerslichten op deze route.

Fietsen in de stad

In de top-10 van steden (qua aantal deelnemers) fietsten deelnemers in Enschede het hardst – gemiddeld 16,2 kilometer per uur. Hoofdstad Amsterdam kende het grootste aantal deelnemers – maar liefst 10% van alle fietsritten startte in Amsterdam. Hier werd dan wel het langzaamst gefietst; gemiddeld 14,9 kilometer per uur. In Leiden werden de kortste ritten afgelegd; gemiddeld 2,9 kilometer. In Rotterdam legden de fietsers de meeste fietsmeters af; gemiddeld 4,0 kilometer.

Kans op vertraging groot in provincie Utrecht

De fietser in de provincie Utrecht heeft grotere kans op vertraging dan andere provincies. Per fietskilometer komt hij 0,4 verkeerslichten tegen. In Friesland is dit slechts 0,03 verkeerslicht per kilometer. Limburg eindigt in de middenmoot met 0,22 verkeerslichten per km.

Duursporter?

Het kan niet anders dan een duursporter zijn, de deelnemer aan de FietsTelweek met de langste rit. Een fietser uit Zuid-Holland fietste op de zondag maar liefst 180,6 kilometer. Op de voet gevolgd door iemand uit Utrecht met 174,3 km. De derde plaats is voor een fietser uit Limburg met 170,1 km op een zaterdag.

Breedgedragen fietsonderzoek

De Fiets Telweek vond dit jaar plaats van 14 tot en met 20 september. Ruim 55.000 personen downloadden de speciale onderzoeksapp App de Fiets! De FietsTelweek kwam tot stand door een unieke samenwerking tussen de provincie Groningen, Stadsregio Groningen Assen, provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Maastricht Bereikbaar, Stadsregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarnaast werken ook de Fietsersbond, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Bredase NHTV mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

Hoe verder?

De data van de FietsTelweek 2015 worden verder geanalyseerd. Begin 2016 zijn de uitgebreide onderzoeksgegevens beschikbaar via www.fietstelweek.nl.