Not all web pages are available in English. Sitemap

“Eenmaal gewend aan fietsen met een e-bike wil je niet meer terug”

Ontdek de e-bike in de gemeente Sittard-Geleen was een groot succes. Zo’n 70 deelnemers fietsten in januari en februari op een e-bike of een e-speedbike naar het werk. Zoals fervent e-bike-fietser Pascal van den Boogaard (37) uit Geleen: “Toen ik erover hoorde, wilde ik graag meedoen. Ik reserveerde meteen een speed e-bike voor beide periodes. 6 weken probeerde ik hem als alternatief voor mijn e-bike op mijn rit naar mijn werk in Maastricht.”

Gedurende 2 periodes van 3 weken werden 35 e-bikes en e-speedbikes (van verschillende merken en prijscategorieën) door de gemeente Sittard-Geleen beschikbaar gesteld. Dit aantal werd in de 2e periode zelfs opgeschaald naar 60. De deelnemers haalden hun vooraf gereserveerde fietsen op bij het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. Hier konden ze in een veilige omgeving een eerste testrit maken. Pascal: “Alles was aanwezig: een oplader, het gele kenteken, de verzekering, de helm en een goodiebag met een bidon en een sleutelhanger.”

Concurrent voor de auto

Pascal: “Zo’n speedbike is een e-bike XL. Je kunt er in optimale omstandigheden (recht fietspad, wind mee, weinig tegenliggers) gemakkelijk snelheden van 45 km/uur mee halen. Met een gemiddelde snelheid die beduidend hoger ligt dan mijn eigen e-bike, ben ik zo’n vijftien minuten sneller op mijn werk. Als je naar je werk fietst, telt elke minuut. Dat is niet alleen op de fiets zo, ook in je auto stap je niet voor de leuk. Met de tijd die ik win op de speedbike, wordt dit echt een concurrent van met de auto gaan.”

Goed voor je portemonnee en je lijf

Met Ontdek de e-bike wil de gemeente het fietsen op een e-bike of e-speedbike stimuleren als alternatief vervoermiddel voor de auto. E-bikes zijn immers niet alleen een goed alternatief voor de auto, maar zijn ook goed voor je portemonnee, je lijf én de bereikbaarheid van Zuid-Limburg en het milieu.

Niet meer terug

Na afloop van de proefperiode ontvingen de deelnemers een voucher waarmee ze met korting een e-bike kunnen aanschaffen. “Ik ga geen e-speedbike kopen. Maar ik blijf wel met mijn eigen e-bike naar mijn werk fietsen. Als je elektrisch fietsen eenmaal gewend bent, wil en kun je niet meer terug naar een normale fiets”, besluit Pascal.