Not all web pages are available in English. Sitemap

“De nieuwe fietsenstalling is een aanwinst voor de stad!”

Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe fietsenstalling bij het station in Maastricht geopend. Je kunt er gemakkelijk, veilig en droog je fiets stallen. “Handig en snel”, “Wel even wennen”, “Parijse aanwinst”, “Let op het uitchecken”, “Gelukkig met bewaking”; de eerste gebruikers vertellen graag over hun kennismaking met de fietsenstalling.

Paul Geraerds woont in Maastricht en gaat met de trein naar Sittard om er te sporten. “Het is de 1e keer dat ik hier mijn fiets stal, maar ik vind het erg handig en snel. Het is echt vernieuwend en nu weet ik tenminste dat er toezicht is. Ik reis regelmatig met de trein, dus zal nog vaak gebruik maken van de stalling. Ook als ik wat langer mijn fiets wil laten staan.”

Klaar voor de drukte

Bij de ingang staat Unitleider Richard van Kan de eerste bezoekers te woord. “Het was de eerste week nog rustig. Als de scholen beginnen, mensen weer gaan werken en de studenten terugkomen, wordt het wel drukker.” Is Richard iets opgevallen in de afgelopen week? “Voor sommige mensen is het nog wat onwennig. We leggen ze dan rustig uit hoe het systeem werkt. Mensen schrikken soms van het idee dat ze een OV-chipkaart moeten aanschaffen indien ze die nog niet hebben. Als we ze dan vertellen dat ze hun fiets altijd voor de eerste 24 uur gratis kunnen stallen, zijn ze vaak overstag.” Het neerzetten van de fietsen behoeft soms ook wat toelichting. “Fietsen met een krat moeten bijvoorbeeld hoog worden gestald. Anders beschadig je je eigen fiets en die van anderen. Door alle fietsen goed neer te zetten, benutten we de hele capaciteit van de stalling.”

Ruimte

In de fietsenstalling is in totaal plek voor circa 3.000 fietsen, waarvan 100 OV-fietsen en 80 'buitenmodel' fietsen zoals tandems en (elektrische) bakfietsen. En 40 bromfietsen/scooters.

“Ik heb de hele verbouwing van het Stationsplein vanaf begin tot einde gevolgd”, zegt de heer Van Straten. Nu komt hij een kijkje nemen bij het eindresultaat. “Ik vind het schitterend! Het is echt een aanwinst voor de stad. Als je nu over het plein loopt, krijg je het gevoel alsof je in Parijs bent, zo mooi.” Gaat hij zijn fiets hier straks zelf ook stallen? “Jazeker! Ik woon in Biesland en als ik naar Wyck ga, kom ik hier mijn fiets neerzetten. Dat is beter dan op de stoep.”

Tarief en betaling

De eerste 24 uur kun je gratis je fiets stallen, daarna is het dagtarief voor fietsers € 1,25 en een jaarabonnement € 75,-. Voor bromfietsen, scooters en buitenmodel fietsen is het dagtarief € 2,50 en een jaarabonnement € 150,-. Je hebt een OV-chipkaart nodig om in te checken in de fietsenstalling om je fiets te stallen en weer op te halen. Je betaalt in de stalling met je OV-chipkaart, een abonnement of pinpas. Contante betaling is niet mogelijk. 

Vergeet niet in en uit te checken!

Roel van den Bosch is met zijn dochters Aletta en Birthe op weg naar Aken voor een dagje winkelen. De fietsen worden in de stalling gezet. “Ik ken dit systeem van andere plekken in Nederland”, vertelt hij. “Je moet er wel aan denken om in en uit te checken met je OV-chipkaart. Als je niet regelmatig met het openbaar vervoer reist, is dat niet zo vanzelfsprekend. Dat vind ik het enige nadeel. Verder is het hier lekker ruim.” Aletta is vooral blij met de bewaking: “Ik had mijn nieuwe fiets laatst achter het station gezet. Die is toen gestolen. Hier staat mijn fiets gelukkig veilig.” 

Openingstijden:

  • De stalling is dagelijks geopend, 's morgens vanaf een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot 's avonds/'s nachts een kwartier na aankomst van de laatste trein.
  • Let op: de openingstijden zijn gekoppeld aan de treintijden en kunnen dus verschillen per dag. Als de laatste trein vertraging heeft, is de stalling langer open.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en een filmpje over de werking van de stalling op www.jefietswilnooitmeeranders.nl/maastricht.