De juiste bandenkeuze

Als automobilist heb je verschillende mogelijkheden om CO2 te besparen. De juiste band heeft ook invloed op het verbruik, de veiligheid en geluidsproductie. 

De verschillende bandensoorten

Er zijn verschillende bandensoorten beschikbaar die elk weer variabelen hebben. De EU heeft daarom Europese bandenlabel geïntroduceerd (Bron: ANWB). Dit is onderstaande sticker die op een nieuwe band zit geplakt. 

schermafbeelding_2019_06_13_om_10_46_10.pngAan de linkerkant van de afbeelding vind je het brandstafgebruik van de band terug. Hier betekent label A dat je op de meest zuinige band rijdt en label G op de minst zuinige band.

De rechterkant van de afbeelding geeft de remweg weer bij een noodstop met nat weer en snelheid van 80 km/uur. Ook hier geldt dat een band met label A de korste remweg heeft en dus veiligste bandkeuze is. Een label G band heeft de langste remweg. 
Aan de onderkant van de afbeelding staat de geluidsproductie van de band weergegeven. Dit is de geluidsproductie die de band maakt bij het rollen op een snelheid van 80 km/uur. 

 

 

 

Wat levert de juiste bandenkeuze op?

Eén van daarvan is de juiste band kiezen. Als alle autobezitters in Nederland gewone banden inruilen voor een van de zuinigste, dan vermindert de CO2-uitstoot met zo'n 400 miljoen kilo CO2 per jaar. Dat betekent dat één persoon met één auto per jaar, gemiddeld 54 kilo CO2 bespaart. Dit houdt concreet een besparen van 81 liter brandstof in, wat neer komt op ongeveer € 150,- per jaar.

Voor meer informatie over de juiste banden voor jouw auto kun je terecht bij de autogarage of bandenspecialist.