Carpoolen

Carpoolen verschilt van autodelen. Bij carpoolen maken meerdere mensen gebruik van dezelfde auto op hetzelfde tijdstip. Terwijl Autodelen uitgaat van dezelfde auto voor verschillende mensen op verschillende tijdstippen. 

Veel mensen die naar hun werk rijden, zitten alleen in hun auto. Als er 4 mensen zaten in alle auto’s voor woon-werkverkeer, dan zouden er in de spits 70% minder auto’s rijden. Autogebruik in de vorm van ‘Carpoolen’ is niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Naast mensen die voor hun werk veel onderweg zijn met de auto is het voor studenten ook een interessante manier van reizen.

Carpoolen iets voor jou? 

Ben je genoodzaakt om met je auto te reizen voor langere ritten? Leg je regelmatig dezelfde ritten af per maand? Dan kun je overwegen om die autoritten en de lege plekken in je auto aan te bieden op een carpoolplatform waarop mensen kunnen reageren om tijdens deze rit mee te rijden. Daarnaast kun je indien je niet in het bezit bent van een auto en je moet (incidenteel) reizen naar plek opzoek gaan via deze platforms naar een aanbieder van een zelfde rit. Tot slot is het interessant voor collega’s of mensen die weten van elkaar dat ze eenzelfde langere rit moeten maken af te spreken op een strategische locatie dan wel een speciale carpoolparkeerplaats om vandaaruit verder te gaan met maar één auto. 

Voordelen

  • Minder kosten voor brandstof, onderhoud en parkeren. 
  • Sociale manier van reizen. 
  • Minder volle wegen, minder files, minder vervuilende uitlaatgassen 
  • Minder kilometers, dus een lagere kilometerstand en minder afschrijving van je eigen  auto.  

Roger Simons, Clint Kisters and Michel Olberts about car pooling

Voor ons was het laagdrempelig omdat we in hetzelfde team werkten en elkaar dus al kenden.