Autodelen 

Bij autodelen maken meerdere mensen gebruik van dezelfde auto, maar op andere tijdstippen. 

Dit kan door een auto die niet van jou is tijdelijk te gebruiken voor een bepaalde rit waarna een andere persoon hem kort daarna gebruikt voor een volgende rit. Ook kun je je eigen auto (of zelfs een private-lease auto) delen met anderen door deze in te brengen in een autodeelplatform en te verhuren op de momenten dat je deze niet nodig hebt. 

Zo zijn er allerlei verschillende vormen van autodelen die passen bij verschillende situaties. De verschillende hoofdvormen van autodelen hebben we voor je op een rijtje gezet: 

Vorm van autodelen  Uitleg
Traditioneel autodelen (‘Roundtrip carsharing’) Bij deze vorm van autodelen dient de auto na gebruik op dezelfde plek te worden teruggebracht. Dit kan door een auto op basis van een verhuur voor een bepaalde ‘roundtrip’ rit.
Oneway carsharing Oneway carsharing is een vorm van autodelen waarbij je de auto niet hoeft terug te brengen naar de oorspronkelijk locatie waar je hem hebt opgehaald. Bij oneway carsharing kunnen concepten als ‘freefloating’ van toepassing zijn. Auto’s hebben dan geen vaste standplaats bij een aanbieder van de auto, maar kunnen zelfs binnen een bepaald gebied worden geparkeerd op elke publieke parkeerplaats. 
Freefloating roundtrip Bij deze vorm van autodelen hebben deelauto’s geen vaste parkeerplaats, maar zijn in een bepaalde wijk of straat te vinden.
Carsharing platforms  Via een (online) platform verhuren mensen hun eigen auto aan anderen. Het gaat om open platforms waarbij er in de regel per verhuring wordt betaald. Ook zijn er diverse lokale initiatieven waarin groepjes particulieren een of meer auto’s delen. Het gaat meestal om een vaste groep gebruikers die de kosten vervolgens delen. 

Business Carsharing

Richt zich op zakelijke gebruikers. Typische zakelijke ritten kunnen gemaakt worden met businesscarsharing concepten. Business Carsharing (zakelijk autodelen) kan op verschillende manieren:

 • auto’s van de zaak of leaseauto’s worden tussen collega’s gedeeld voor zakelijk gebruik; 
 • auto’s worden gedeeld met andere werkgevers;
 • werknemers verhuren hun leaseauto aan andere particulieren, via carsharing platforms;
 • werkgevers hebben een of meer poolauto’s voor zakelijke ritten. Soms kunnen werknemers de poolauto huren voor privégebruik in de avonden en weekenden.

Binnen deze hoofdvormen zijn er varianten en mengvormen mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld bij zakelijk deelauto concepten van werkgevers voor werknemers  auto’s van het werk tegenwoordig ook al slim worden ingezet buiten kantooruren voor privé ritten van werknemers.   

Voor wie:

Autodelen kan uitkomst bieden voor particulieren die geen auto hebben maar er wel af toe een (of een tweede) willen gebruiken. Daarnaast biedt het voor mensen die een tweede auto overwegen of die al een tweede auto hebben maar deze bijna niet gebruiken een mogelijk goed alternatief. Daarnaast kan autodelen vanuit een organisatie of werkgever die de privéauto voor zakelijke ritten minder wil stimuleren een goede optie zijn om zakelijke ritten met deelauto(’s) te faciliteren. Werkgevers die tevens de wens voelen om een schonere vloot aan te leggen kunnen op deze manier schone poolauto’s inzetten. 

Voordelen: 

 • Autodelen is flexibel omdat je de auto enkel gebruikt als je die nodig hebt. 
 • Autodelen is een bewuste keuze en door te plannen ben je onafhankelijk van de manier hoe jij reist en de beste keuze kunt maken voor de beste reis optie. Denk hierbij aan een grotere auto voor op vakantie of een verhuizing.
 • Autodelen is besparen.  Alle vaste en variabele lasten bij het eigendom van een auto kunnen hoog oplopen. (Afschrijving, belastingen, verzekering, parkeervergunning, parkeerkosten, APK- keuringen, onvoorziene reparaties, etc). Door te delen bespaar je geld, zeker als je je eigen auto weinig of onregelmatig gebruikt. 
 • Autodelen is groen en sociaal. Autodelen zorgt voor 30% minder auto's en 18% minder gereden kilometers." (Bron: Planbureau voor de Leefomgeving). Minder gebruik van de openbare ruimte en daardoor minder parkeerdruk. 

 

 

 

Aanbieders

 • Particulier Autodelen: 
  Voor de particuliere automobilist zijn er diverse initiatieven voor deelauto’s in Limburg enkele bekende aanbieders zijn: Greenwheels MyWheelsSnappCarCareCar en ConnectCar.
  Op ritjeweg.nl kun je op basis van postcode kijken waar in jouw buurt deelauto’s staan van verschillende aanbieders.
 • Zakelijk autodelen:
  Wisselwagen Arval, Alphacity, Audi Shared Fleet, Business Lease, Car2Use(Athlon), D2Go, eCarshare, Kyoto Lease, Mobility Mixx, Multilease, Poolverhuur, SammSamm, goodmoovs.netAmber Mobility,  Greenwheels Company CarsStapp.in en WeGo.